piątek, 2 marca 2012

Kuchnia Rosyjska

Kuchnia Rosyjska



Państwo, dzięki któremu na stoły europejskie wkroczył kawior, musiało stworzyć kuchnię, której
nietypowy smak od stuleci stanowi inspirację dla kucharzy z całego świata. W zasadzie
najprostszą i zarazem najbardziej typową potrawą jest dla Rosjan zupa okraszona śmietaną i
zagryzana pajdą chleba. W żadnym jednak wypadku nie można uznać, że na tym kończy się
tradycja rosyjskiej kuchni.


Warto na samym początku przypomnieć, że Rosja to kraj niesłychanie rozległy, graniczący z
wieloma innymi państwami, a tym samym będący pod wpływem wielu kultur – co mocno
wpłynęło na kształt lokalnej kuchni.
Jeśli rozległy, to także przyrodniczo zróżnicowany, skoro jego północne krańce pokrywa lód, a
na południu spotkać możemy klimat prawie subtropikalny. Rosja obfituje więc w całe bogactwo
zasobów naturalnych – to kraina obfita w dziczyznę, ryby i grzyby. Mieszkańcy Rosji okazali się
poza tym bardzo pomysłowi w zakresie konserwowania mięs, ryb i warzyw. To stąd pochodzą
technologie kiszenia (kisi się tu wszystkie spotykane warzywa, łącznie z marchewką i
pomidorami), solenia czy suszenia.

Kuchnia staroruska oparta była na rybach, grzybach i kaszach, co wynika z tradycji
prawosławnej – rok dzielił się na dni postne i dni rozpusty, a tych ostatnich było niewiele. Stąd
popularność ryb, nadziewanych grzybami i kaszami, pieczonych lub gotowanych. Gatunków
kasz było kilkadziesiąt, a najbardziej znana była kasza jęczmienna. Kuchnia staroruska to
również zupy, gotowane często na bazie kiszonej kapusty czy kwasu ogórkowego. Znane są
kapuśniaki (np. przepyszna szczi), uchy z ryb, barszcze, czy soljanki. Bez nich nie ma
rosyjskiego obiadu. Równie słynne są tu bliny i pirogi (od starosłowiańskiego pir – święto). Bliny,
czyli placuszki z mąki pszennej z dodatkiem gryczanej, podaje się, zgodnie z tradycją,
przekładajac je wiórkami z masła. Prawdzywym przysmakiem są te podane z kawiorem. Pirogi
zaś pieczone są w cieście kruchym, francuskim lub drożdżowym. Do środka dodaje się znów:
kapustę, ryby, mięso, grzyby, a także słodkości – owoce, miód.
Kuchnia XIX-wieczna
Wiek XIX to czas sytości i bogactwa, a także moment, gdy na kuchnię rosyjską największy
wpływ mają kraje europejskie i fakt, że pracowały tu zastępy kucharzy francuskich. Właśnie w
tym okresie powstały słynne przepisy: na kotlety pożarskie (z mielonego, drobiowego mięsa),
kijowskie (też drobiowe lecz z roztopionym w środku masłem) czy boef strogonow, oczywiście z
najlepszej polędwicy. No i sałatki – olivie z siekanego mięsa i warzyw z majonezem czy też
vinegred (sałatka rosyjska) m. in. z kiszoną kapustą, grzybkami marynowanymi, ziemniakami i
cebulą.







Napoje




Jednym z elementów łączących wszystkie te tradycje jest z pewnością obecność alkoholu, który
wspomaga trawienie tych nierzadko bardzo tłustych i ciężkich potraw. Jednak nie tylko wódkę
można spotkać na rosyjskim stole. Pija się tu różnorodne kwasy owocowe i chlebowe czy też
słynny miodowy i rozgrzewający zbiteń.




Chleb




Nie wolno też zapomnieć o chlebie – to jeden z podstawowych składników rosyjskiego stołu.
Wyrabia się go z dodatkiem ziaren, kolendry, a nawet wanilii. Najsłynniejsze to: borodinski,
rizhski, kishinevski, darnitski, arnautski, orlovski lub slavjanski.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz